Opblaasbare reddingsvesten. Handmatig of automatisch opblaasmechanisme in reddingsvest?
Het opblazen van de reddingsvesten kan op 3 manieren:

Met de mond opblazen: mogelijk bij alle typen. Een opblaasmondstuk maakt het te allen tijde mogelijk het vest met de mond op te blazen.

Handmatige bediening: Het in werking stellen van de co2 gas cilinder wordt uitgevoerd door aan het koord te trekken. Deze manier wordt speciaal aangeraden voor watersporters die regelmatig bloot staan aan overkomend water, of zich regelmatig in het water bevinden, zoals surfers, zeilers in open boten een waterscooters.

Automatisch opblazen: het reddingsvest blaast zichzelf automatisch op als het in aanraking komt met water een absolute must voor watersporters die niet kunnen zwemmen of singlehanded varen. Ook als de drager het bewustzijn heeft verloren zal het vest automatisch opblazen.

Het automatisch opblazen van reddingsvesten kan je in sommige gevallen kiezen uit twee principes:
Het opblazen door contact met het water door een smeltcapsule of cartridge. Doordat de chemische capsule smelt wanneer het in aanraking komt met water zal dat ervoor zorgen Dat het opblaasmechanisme in werking wordt gesteld.

Het automatisch opblazen van het reddingsvest door middel van het Hammar hydrostatisch mechanisme: als het reddingsvest wordt ondergedompeld in water zorgt de waterdruk op een membraan voor het activeren van het opblaassysteem. Als de waterdruk toeneemt (met andere woorden als de gebruiker dieper in het water komt), zal het opblaasmechanisme in werking worden gesteld. Dit systeem biedt het voordeel dat het vest niet opblaast door spatwater of andere omstandigheden, zoals het bij het opbergen in een vochtige ruimte.

Wanneer de gebruiker slechtweer kleding draagt, kan de lucht die in de kleding zit, soms niet ontsnappen waardoor de gebruiker snel naar de oppervlakte van het water stijgt en op zijn of haar rug komt te liggen. Omdat het ventiel zich dan volledig boven water bevindt en onvoldoende wordt ondergedompeld, kan het gebeuren dat het systeem langzaam of zelfs helemaal niet wordt geactiveerd. Bij een ongewijzigde stand van het lichaam horizontaal bij het wateroppervlak, waarbij het hydrostatische ventiel zich helemaal bovenaan bevindt, treedt hetzelfde effect op. In dergelijke gevallen dient gebruik te worden gemaakt van de handbediening (trek aan de handgreep) om het reddingsvest te vullen. Door verandering van de ligging in het water of door in het water te vallen of te springen zal het hydrostatische ventiel onmiddellijk worden geactiveerd, waardoor het reddingsvest wordt opgeblazen. De hydrostatische opblaasversie is alleen leverbaar op de geselecteeerde modellen Pilot, Pilot IOR, Pilot Race en de Optisafe van Plastimo.

 

Bekijk hier een overzicht van al onze reddingsvesten.