AIS

7 artikel(en)

Van hoog naar laag sorteren

U vraagt zich misschien af wat is AIS?

 AIS staat voor Automatic Identification System. De AIS-transponder is een module aan uw boot dat is uitgerust met een GPS en een VHF-installatie. Een AIS-transponder zendt gegevens uit naar andere schepen en verkeersposten.

AIS ondersteunt de navigatie en vergemakkelijkt de communicatie met schepen in de omgeving. Doordat de scheepsnaam bekend is kunt u de schipper via de marifoon eenvoudig benaderen.

Het AISsysteem wordt in de beroepszeevaart al langer toegepast met de zogenaamde Class A-transponder, die internationaal wordt voorgeschreven. Deze transponder is door de jaren heen verder ontwikkeld voor gebruik op de binnenwateren: de Inland AIS-transponder. Deze is primair bedoeld voor de beroepsbinnenvaart en alle schepen met een lengte van 20m of meer. Voor receatievaartuigen kan het ook voordelen hebben om over een AIS-transponder te beschikken. Voor recreatievaartuigen korter dan 20m wordt in het algemeen een Class B-transponder gebruikt. Deze heeft dezelfde functionaliteit als de andere transponders, maar heeft in het dataverkeer een lagere prioriteit bij grote drukte op het water.

Elektronische vaarkaart

Als de AIS-transponder aangesloten is op een elektronische vaarkaart, dan ziet u op deze vaarkaart de verkeerssituatie met de actuele positie van andere schepen (en de scheepnaam van het schip) in uw omgeving. Deze gegevensuitwisseling vindt automatisch plaats. Andere schepen, die ook zijn uitgerust met een AIS-transponder gekoppeld aan een elektronische vaarkaart, zien ook uw positie en scheepsnaam. Hierdoor wordt het overzicht van een verkeersknooppunt sterk verbeterd. Schepen zonder AIS-transponder zijn niet op de elektronische vaarkaart te zien.

Relatie met de marifoon en radar
Als u nu beschikt over een radar, ziet u natuurlijk ook al schepen in uw omgeving. Door koppeling van de radar aan de AIS-transponder krijgt u nog meer informatie, waaronder de scheepsnaam. Bovendien krijgt u de informatie eerder, een AIS transponder kijkt namelijk ook ‘om de hoek’, waar een schip voor de radar nog niet zichtbaar is, maar met een AIS-transponder wel.

Bent u in het bezit van een marifoon dan krijgt u hierover informatie over de positie van andere schepen via de marifoon via verkeersposten of via de schepen in uw omgeving. Het voordeel van AIS en de elektronische kaart is dat u een betere presentatie van de verkeerssituatie krijgt. U kunt hierdoor tegemoetkomende en u inhalende schepen eerder zien. De kans op aanvaringen wordt daarmee kleiner. Het gebruik van een Marifoon en een radar (deze als u wilt varen bij slecht zicht) blijft verplicht ook als u een AIS-transponder installeert,

Wij willen u erop wijzen dat AIS geen navigatiesysteem is!

AIS ondersteunt de navigatie, maar is geen navigatiesysteem. Schepen die niet zijn uitgerust met een AIS-transponder, kunt u niet zien. Zelfs als alle schepen zouden zijn uitgerust met een AIS transponder, is er geen garantie dat alle schepen daadwerkelijk een AIS-signaal uitzenden. Het apparaat kan stuk of onbedoeld uitgezet zijn. Verder kunnen er kleine afwijkingen zijn in de exacte positie van het vaartuig, bijvoorbeeld omdat de scheepspositie om de zoveel tijd (bijvoorbeeld 10 seconden) wordt ververst.

10.0 out of 10 based on 57 ratings.