Welk reddingsvest kiezen.

Opblaasbare reddingsvesten. Handmatig of automatisch opblaasmechanisme in reddingsvest?
Het opblazen van de reddingsvesten kan op 3 manieren:

Met de mond opblazen: mogelijk bij alle typen. Een opblaasmondstuk maakt het te allen tijde mogelijk het vest met de mond op te blazen.

Handmatige bediening: Het in werking stellen van de co2 gas cilinder wordt uitgevoerd door aan het koord te trekken. Deze manier wordt speciaal aangeraden voor watersporters die regelmatig bloot staan aan overkomend water, of zich regelmatig in het water bevinden, zoals surfers, zeilers in open boten een waterscooters.

Automatisch opblazen: het reddingsvest blaast zichzelf automatisch op als het in aanraking komt met water een absolute must voor watersporters die niet kunnen zwemmen of singlehanded varen. Ook als de drager het bewustzijn heeft verloren zal het vest automatisch opblazen.

Het automatisch opblazen van reddingsvesten kan je in sommige gevallen kiezen uit twee principes:
Het opblazen door contact met het water door een smeltcapsule of cartridge. Doordat de chemische capsule smelt wanneer het in aanraking komt met water zal dat ervoor zorgen Dat het opblaasmechanisme in werking wordt gesteld.

Het automatisch opblazen van het reddingsvest door middel van het Hammar hydrostatisch mechanisme: als het reddingsvest wordt ondergedompeld in water zorgt de waterdruk op een membraan voor het activeren van het opblaassysteem. Als de waterdruk toeneemt (met andere woorden als de gebruiker dieper in het water komt), zal het opblaasmechanisme in werking worden gesteld. Dit systeem biedt het voordeel dat het vest niet opblaast door spatwater of andere omstandigheden, zoals het bij het opbergen in een vochtige ruimte.

Wanneer de gebruiker slechtweer kleding draagt, kan de lucht die in de kleding zit, soms niet ontsnappen waardoor de gebruiker snel naar de oppervlakte van het water stijgt en op zijn of haar rug komt te liggen. Omdat het ventiel zich dan volledig boven water bevindt en onvoldoende wordt ondergedompeld, kan het gebeuren dat het systeem langzaam of zelfs helemaal niet wordt geactiveerd. Bij een ongewijzigde stand van het lichaam horizontaal bij het wateroppervlak, waarbij het hydrostatische ventiel zich helemaal bovenaan bevindt, treedt hetzelfde effect op. In dergelijke gevallen dient gebruik te worden gemaakt van de handbediening (trek aan de handgreep) om het reddingsvest te vullen. Door verandering van de ligging in het water of door in het water te vallen of te springen zal het hydrostatische ventiel onmiddellijk worden geactiveerd, waardoor het reddingsvest wordt opgeblazen. De hydrostatische opblaasversie is alleen leverbaar op de geselecteeerde modellen Pilot, Pilot IOR, Pilot Race en de Optisafe van Plastimo.

 

Bekijk hier een overzicht van al onze reddingsvesten.

Voor welk reddings/zwemvest moet u kiezen.

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft ieder jaar ongeveer twintig keer te maken met man over boord situaties. De meeste slachtoffers overleven dit niet. Soms komt dat omdat het slachtoffer gewond te water valt, soms omdat het slachtoffer geen reddingvest draagt, of omdat het slachtoffer een reddingvest droeg en dat is uitgegaan omdat het niet goed vast zat.

Een vest op het water voor iedereen!
Op het water bent u kwetsbaarder dan aan de wal. Daarom is het belangrijk om bij het beoefenen van de watersport een drijfhulpmiddel of reddingvest te dragen. Komt u in het water terecht, dan kan het uw redding betekenen, maar alleen als het de goede maat heeft en het vest van het juiste soort is. U weet natuurlijk ook hoe uw vest werkt en hoe u het op de juiste manier draagt. Goed onderhoud van het vest en een keuring om de twee jaar, garanderen u jaren plezier.

Drijfhulpmiddel of reddingvest?
Afhankelijk van uw bezigheden bij of op het water kunt u kiezen voor een drijfhulpmiddel (vaststofvest) of een reddingvest (opblaasbaar).

Over het algemeen geldt:
weet u bij voorbaat dat u te water zult raken en bent u in gezelschap, dan kan een drijfhulpmiddel voldoende zijn. Voorbeelden zijn de drijfhulpmiddelen die gedragen worden door surfers, catamaranzeilers, jet-skiërs en kanoërs. In alle andere gevallen verdient het de aanbeveling om een opblaasbaar reddingvest te dragen. Een vaststofvest heeft het voordeel dat u aan de buitenkant kunt zien dat het in orde is. Tenminste tot tien jaar na de productiedatum. Voor bij het water spelende kleine kinderen is dit vest ideaal, omdat u dan niet telkens een nieuw gaspatroon in het vest hoeft te plaatsen.

Met of zonder harnas?
Om te voorkomen dat u overboord valt, lijnt u zich aan met een veiligheidslijn. Die bevestigt u aan een harnas. Maar als u dat harnas onder een reddingvest draagt, beschadigt u het reddingvest. Daarom is het verstandig om te kiezen voor een reddingvest met een ingebouwd harnas. De lijn waarmee u zichzelf vastzet, moet niet te lang zijn. Zo voorkomt u dat u overboord valt en dat scheelt een heleboel ellende.

Nieuw of tweedehands?
Aan boord van een gebruikt jacht treft de koper wel eens oudere reddingvesten aan. Ook worden er geregeld reddingvesten aangeboden via internet. Dat lijkt een leuk voordeeltje, maar hoe weet u zeker dat u een deugdelijk vest koopt? Een vest raakt onbruikbaar aan het einde van zijn levensduur en verliest sterkte van het harnas als er flink aan getrokken is. Een nieuw vest gaat tien tot vijftien jaar mee. Dan is de prijs voor een goed nieuw vest de investering wel waard. Rekent u even mee? U telt bij de aanschafprijs van een reddingvest de prijs van de tweejaarlijkse keuringen op en deelt dat door de levensduur. Dat zet u af tegen de prijs die uw leven waard is. Wedden dat de aanschaf van een goed reddingvest de moeite waard is.

Vaststofvest of opblaasbaar?
Een vaststofvest heeft het voordeel dat u aan de buitenkant kunt zien dat het in orde is. Tenminste tot tien jaar na de productiedatum. Voor bij het water spelende kleine kinderen is dit vest ideaal, omdat u dan niet telkens een nieuw gaspatroon in het vest hoeft te plaatsen. De passagiers die de KNRM soms meeneemt krijgen ook een vaststofvest aan.

Bekijk hier hoe u het reddingsvest het beste kunt onderhouden.

 

Deze informatie is oorspronkelijk door de KNRM uitgegeven onder de vlag van het project Varen doe je samen! waarin de KNRM participeert.

 

De KNRM wordt in stand gehouden door vrijwillige bijdragen en ontvangt geen subsidie.

Wordt donateur! www.knrm.nl

10.0 out of 10 based on 57 ratings.